| Autor |
sokolnictwo |
konrado-falco9tl
Użytkownik
Miejscowość: Trzeboszowice
Data rejestracji: 24.03.09 |
| Dodane dnia 30-03-2009 16:47 |
|
|
Witam
Jestem w stanie spełnić wszystkie warunki dotyczące posiadania ptaka drapieżnego,ale nie wiem co mam dalej zrobić????? mie mogę znalezć hodowce Raroga Górskiego,nie wiem gdzie szukać. proszę o odpowiedz.
pozdrawiam.
Konrad |
|
| Autor |
RE: sokolnictwo |
lanner1
Administrator
Data rejestracji: 16.08.07 |
| Dodane dnia 30-03-2009 21:28 |
|
|
|
Nie bardzo wiem, co rozumiesz przez spełnienie wszystkich "warunków". Hodowca nie sprzeda ptaka osobie "przypadkowej" (bez obrazy) Może parę słów o Sobie napiszesz?. |
|
| Autor |
konrado-falco9tl
Użytkownik
| Dodane dnia 31-03-2009 12:47 |
|
|
Witam ponownie
Mam18 lat i bardzo interesuje się sokolnictwem,zawsze przygotowywałem się by mieć ptaka drapieznego. Uczęszczam do Technikum Leśnego w Tułowicach i też z tąd te zainteresowanie. Czytałem i dowiadywałem się dużo na temat ja zostać sokolnikiem a przynajmniej posiadać ptaka drapieżnego. Przygotowałem specjalne miejsce(woliere),akcesoria a przedewszystkim wiem jaka to jest odpowiedzialność. Chciałbym narazie posiadać ptaka i zacząć go powoli układać. Więc co mam teraz zrobić?????
Konrad |
|
| Autor |
lanner1
Administrator
| Dodane dnia 31-03-2009 21:12 |
|
|
|
Prawdopodobnie w tym roku jak w przednich latach będzie kurs sokolniczy w Czempiniu. Możesz też zajrzeć do Tucholi, najlepiej we wrześniu i tez zapoznać się z sokolnictwem praktycznym. Poszukaj kogo, kto uprawia sokolnictwo najbliżej swojego miejsca zamieszkania i trochę u niego popracuj z ptakami.Wszystko to zanim kupisz ptaka. Wiem, że już się spieszysz i chciałbyś zacząć w tym sezonie. Jeśli jednak pójdziesz na zbyt duże skróty to skończy się to zmarnowaniem ptaka.Mając 18 i kończąc naukę w TL możesz pomyśleć o PZŁ (będziesz zwolniony z stażu) i zostać sokolnikiem a nie trzymaczem lub tylko lataczem.Wybór należy do Ciebie. |
|
| Autor |
konrado-falco9tl
Użytkownik
| Dodane dnia 30-04-2009 11:15 |
|
|
Dzięki bardzo za informacje. Napisałem wiadomość na innym forum w sprawie nabycia raróga górskiego,prosze o odpowiedż.
Konrad |
|
| Autor |
lanner1
Administrator
| Dodane dnia 06-05-2009 08:08 |
|
|
|
Niestety, w tym sezonie lęgowym u mnie nie będzie to możliwe. |
|
| Autor |
konrado-falco9tl
Użytkownik
| Dodane dnia 12-05-2009 13:11 |
|
|
Dziękuje bardzo za informacje. 
Konrad |
|
| Autor |
Adam
Użytkownik
Miejscowość: Gdańsk
Data rejestracji: 18.07.09 |
| Dodane dnia 20-07-2009 12:46 |
|
|
|
chcialbym sie spytac na czym polega staz ,poniewaz posiadam woliere i wiedze teoretyczna ,do posiadania ptaka potrzebny mi staz jak moge sie na to zapisac i na czym to polega ,czy nie ma inej opcji ?????????? |
|
| Autor |
lanner1
Administrator
| Dodane dnia 26-07-2009 12:14 |
|
|
|
Zwykle wiedza teoretyczna nie wystarcza do rozpoczęcia sokolnictwa. Dla bezpieczeństwa ptaka lepiej jest rozpocząć przygodę z sokolnictwem pod okiem bardziej doświadczonej osoby. Nie piszesz nic o Sobie. Nie wiem ile masz lat, czy już jakieś wcześniejsze doświadczenia w hodowli ptaków? |
|
| Autor |
Adam
Użytkownik
| Dodane dnia 26-07-2009 13:38 |
|
|
|
Mam 17 lat i niestety zadnych doswiadczen zwiazanych z sokolnictwem ale jak mowilem przeczytalem ksiazke Jemimy Parry-Jones p.t. TRAINING BIRDS OF PREY(wiedza teoretyczna) i jestem w trakcie budowy woliery ,popraw mnie jesli zle mysle, ale czy zamiast stazu moglbym sie skontaktowac z sokolnikiem z mojej okolicy poprosic go o wskazowki i nauke u niego(moze na tym polega staz ?)po czym kupic ptaka (w przyszlym roku) i ukladac go z pomoca sokolnika a pozniej(w przyszlym roku) kiedy bede juz pelnoletni pojechac na kurs w Czempiniu,czy dobrze rozumuje i czy znasz jakiegos sokolnika z okolic gdanska ktory moglby mi pomoc ? |
|
| Autor |
lanner1
Administrator
| Dodane dnia 27-07-2009 00:45 |
|
|
|
Dobrze myślisz, pomoc sokolnikowi możesz potraktować jako staż. Dobrze też, że czytasz i budujesz wolierę a nie zaczynasz pytań od tego "gdzie można kupić ptaka"? Kontakt do sokolnika dam Ci po skontaktowaniu się z osoba, o której myślę i uzyskaniu jej zgody na podanie telefonu. |
|
| Autor |
Adam
Użytkownik
| Dodane dnia 27-07-2009 09:15 |
|
|
|
bardzo dziekuje za pomoc |
|
| Autor |
staszek991
Użytkownik
Data rejestracji: 05.08.09 |
| Dodane dnia 10-08-2009 17:43 |
|
|
Chciałbym się dowiedzieć co trzeba zrobić aby móc zostać sokolnikiem ,chodzi mi tylko o latanie z ptakiem .czy trzeba ukończyć jakieś kursy lup staże : |
|
| Autor |
lanner1
Administrator
| Dodane dnia 23-08-2009 13:33 |
|
|
Sokolnictwo to polowanie na zwierzynę za pomocą ptaków łowczych.
Żeby zostać sokolnikiem należy uzyskać uprawnienia podstawowe łowieckie, przejść szkolenie sokolnicze organizowane przez PZŁ i zdać egzamin sokolniczy. Po uzyskaniu zgody od ministra środowiska na łowienie zwierzyny za pomocą ptaków łowczych można polować.
Tylko latanie z ptakiem jest namiastką sokolnictwa. Może być też początkiem drogi do uzyskania pełnych uprawnień.
|
|